Τα επινεφρίδια είναι μικρά όργανα που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά. Από τα επινεφρίδια παράγονται διάφορες ορμόνες. Οι ορμόνες αυτές έχουν αρκετές δράσεις, όπως η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Σε άτομα με νόσο του Addison η λειτουργία των επινεφριδίων επηρεάζεται, με αποτελέσματα να μην παράγονται αρκετές από αυτές τις ορμονες. Αυτό προκαλεί συμπτώματα, τα οποία μερικές φορές μπορεί να γίνουν σοβαρά και ακόμη και απειλητικά για τη ζωή.

Τα πιο κοινά συμπτώματα που παρουσιάζουν τα άτομα με νόσο Addison είναι:

  • Απώλεια όρεξης και απώλεια βάρους
  • Αίσθημα αδυναμίας ή κόπωσης
  • Ναυτία και έμετοι
  • Σκούρο χρώμα δέρματος (μελάγχρωση), κυρίως στο πρόσωπο, το λαιμό και το πίσω μέρος των χεριών.
  • Μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις.
  • Έντονη επιθυμία κατανάλωσης αλμυρών τροφών.
  • Αίσθημα ζάλης σε όρθια ή καθιστή θέση.
  • Απώλεια μαλλιών από τις μασχάλες και την ηβική περιοχή (στις γυναίκες)

Μερικές φορές, τα συμπτώματα ενός ατόμου μπορεί να γίνουν σοβαρά και απειλητικά.  Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως  «επινεφριδιακή κρίση» και εκδηλώνεται σε καταστάσεις αυξημένου στρες, όπως μια λοίμωξη ή ένας τραυματισμός. Επίσης στην περίπτωση που ένας ασθενής δεν λαμβάνει συστηματικά την αγωγή του

 Συμπτώματα της επινεφριδιακής κρίσης είναι :

  • Πυρετός και έντονη αδυναμία
  • Ναυτία, εμετός και πόνος στην κοιλιά
  • Σύγχηση
  • Απώλεια συνείδησης

ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

Η διάγνωση της νόσου Addison γίνεται με την κλινική εξέταση καθώς και με τον έλεγχο του επιπέδου της κορτιζόλης στο αίμα, ορμόνης που φυσιολογικά παράγουν τα επινεφρίδια. Σε άτομα με νόσο Addison, η παραγωγή της ορμόνης αυτής δεν είναι επαρκής.

Μερικές φορές για την σωστή διάγνωση της νόσου, απαιτείται μια εξειδικευμένη εξέταση που ονομάζεται δοκιμασία διέγερσης με Synachten, κατά την οποία χορηγείται ενδοφλεβίως μια ορμόνη ( συνθετική ACTH) και στη συνέχεια προσδιορίζονται τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα σας 30´ και 60´ μετά την χορήγηση.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η νόσος Addison αντιμετωπίζεται με θεραπεία υποκατάστασης των ορμονών που λείπουν. Οι ασθενείς χρειάζονται συνήθως 2 διαφορετικά φάρμακα, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται κάθε μέρα για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Σε περίπτωση ασθένειας, όπως κρυολόγημα, είναι ασφαλές να πάρετε διπλάσια ή και τριπλάσια δόση  για κάποιες μέρες. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ή επιδεινώνονται μετά τις πρώτες τρεις με τέσσερις μέρες επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει ενέσιμη αγωγή που θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας σε περίπτωση ανάγκης. Εάν πιστεύεται ότι αντιμετωπίζετε επινεφριδιακή κρίση, χρησιμοποιήστε το φάρμακο αυτό και στη συνέχεια καλέστε ένα ασθενοφόρο . 

Σε περίπτωση που έχετε κάποιο λιποθυμικό επεισόδιο, σοβαρό τραυματισμό, κάνετε συνεχείς εμετούς ή διάρροιες, πρόκειται να υποβληθείτε σε κάποιο χειρουργείο πρέπει να ενημερώσετε άμεσα  τον γιατρό σας.

Γυναίκες με νόσο Addison μπορούν να μείνουν έγκυες. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται στενή παρακολούθηση από τον γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστεί τροποποίηση της αγωγής κυρίως στο 3ο τρίμηνο της κύησης. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με τη νόσο Addison ζουν μια φυσιολογική ζωή. Σαν ασθενείς οφείλετε να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας. Είναι σημαντικό να μάθετε τα συμπτώματα της επινεφριδιακής κρίσης και να εχετε μαζι σας την ένεση έκτακτης ανάγκης, ειδικά αν ταξιδεύετε σε περιοχές που δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε νοσοκομείο.